dinsdag 2 maart 2010

CousCous&Zo

Ergens in het kleine dorpje Lepelstraat, verscholen achter een winkel, ligt het Mekka van de Marokkaanse eetcultuur in Nederland: CousCous&Zo. Als je binnenstapt waan je je gelijk in Marokko. Vele lantaarntjes verlichten de donkere gang die naar de keuken leidt.

Onze lieve gastvrouw @rahmaamrani heet ons van harte welkom en schenkt ons heerlijke thee in en we krijgen een kopje pittige linzensoep. We nestelen ons op de lange banken met oosterse bekleding. Het voelt als een Marokkaanse Riad met de oosterse tapijten, theetafeltjes en lantaarntjes aan de wand. Tijd om kennis te maken met de andere deelneemsters die via Twitter mee hebben geboden op de Marokkaanse kookworkshop. Want een paar weken geleden hebben @debbyvd en ik een boel leuke tweeps verzameld die ook zin hadden in een middagje Marokkaans koken. Jammer genoeg konden er een paar deelnemers op het laatste moment niet komen, maar met z'n 7-en (inclusief de schoonmama van Debby) was het ook gezellig!

Na een uitgebreide uitleg gingen we aan de slag in de keuken. Rahma vloog heen en weer om ons allen te voorzien van broodnodige uitleg en heerlijke hapjes. We maakten couscous, natuurlijk, Tajine met groenten, vis met paprika's ed uit de oven, zelfgemaakte pitabroodjes, gecarameliseerde uien met kaneel en echte safraan en nog veel meer! @debbyvd maakt het toetje van vijgen met marsepeinnvulling en chocoladelaagje. Ik heb best veel geleerd over de Marokkaanse keuken en ontzettend leuk gekletst en gelachen!
Na het koken gingen we de zelfgemaakte gerechten natuurlijk proeven en heerlijk eten aan een feestelijk gedekte tafel, onder het genot van een glaasje Marokkaanse wijn of muntthee.
Wat hebben we eigenlijk geleerd?
 1. Het is leuk om wat te doen voor een goed doel, in dit geval de Twitterveiling voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. En dat te combineren met een leuke workshop.
 2. Je moet in het begin al veel water doen bij het deeg voor de broodjes en anders moet je gewoon de 'gluten' strekken @marliesvanpelt.
 3. Marokkaans eten is echt heerlijk en gezellig
 4. In Marokko ga je nooit naar huis met een lege maag
 5. Humus van kikkererwten is eigenlijk geen traditioneel Marokkaans recept (wel die met tuinbonen)
 6. @namensmarlies kan heerlijk koken en is enorm humoristisch
 7. Ook glutenvrij koken kan best in de Marokkaanse keuken @100procentbekke 
 8. Marrakech is de Marokkaanse variant van Volendam :(
 9. In de Marokkaanse keuken is tijd je beste ingrediënt..
 10. en je handen het beste instrument
 11. Twitter maakt niet egocentrisch of afstandelijk (zie vorig blog), maar geeft opening tot nieuwe ontmoetingen 

4 opmerkingen:

 1. Hoewel een trieste aanleiding (Haiti) vond ik het erg leuk om op deze manier in contact te komen met andere twitteraars. Van het overleg via de DM (hoeveel gaan we bieden) tot uiteindelijk het opeten van al het lekkers dat we samen gemaakt hadden. Nooit geweten dat gluten zo taai zijn, dat saffraan de handen zo geel kleurt en dat ik ooit nog kippenlevers zou bakken...

  @marliesvanpelt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben blij dat jij, Pauline, het initiatief had genomen om te gaan bieden op deze workshop! Had het voor geen goud willen missen. Het was een hele gezellige, inspirerende middag.
  Volop genoten van jullie en van het heerlijke eten!

  Met dank aan @rahmaamrani natuurlijk voor haar tijd, gastvrijheid en enthousiasme!

  Debby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Moet eerlijk zeggen dat ik geen moment gedacht had dat het zo leuk zo zijn toen ik mijn kookworkshop aanbod op #twitterveiling. Dacht meer hopelijk bied er iemand en levert het nog wat op. Ik was blij verrast dat niet alleen familie maar ook anderen boden en zelfs tegen elkaar gingen opbieden met een prachtig resultaat voor Haiti. Dames dank jullie wel voor jullie bod. Maar het heeft mij persoonlijk ook heel veel opgeleverd; hele leuke reacties een ontzettend gezellige middag,een uitnodiging voor een BBQ en een bezoekje aan Oegsteegt en eerlijk is eerlijk ook een hoop BUZZ. Zit nu nog na te genieten van jullie complimenten en prachtige bloemen. Met of zonder veiling zijn jullie altijd van harte welkom in Lepelstraat. Ik kan overigens iedereen die eenzaam is een hond, kind of twitter aanraden:)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Afgelopen week was een soort rollercoaster. Nu pas kom ik toe aan het bekijken van Pauliens blogpost. Wat een leuk stuk. Je hebt echt goed getroffen wat er allemaal te leren was. En ook nog leuke foto´s erbij. Inmiddels vond ik het ook leuk er iets over te schrijven op mijn blog. Ben blij dat ik niet allesomvattend heb proberen te zijn. Want dat is jou hier al erg goed gelukt...

  er is maar een ding dat ik nog mis.... de recepten. -)
  Nogmaals dank aan Rahma! Natuurlijk maken we nog een beetje buzz voor jou. Geheel verdiend!

  BeantwoordenVerwijderen