dinsdag 2 maart 2010

Kruipen we weg achter ons scherm? (Twitterpower deel3)

Nieuwe media, social media,  het maakt de maatschappij individualistischer en mensen egocentrischer, volgens sommigen. Mensen "kruipen weg" achter hun pc en kennen hun buren geeneens. Die mening heeft ook onze Koningin, die in haar kersttoespraak  waarschuwt voor het gevaar van communicatie via korte boodschapjes; ik neem aan dat ze dan Twitter bedoelt;

"Maar de moderne mens lijkt weinig aandacht te hebben voor de naaste. Nu is men vooral met zichzelf bezig." Mensen communiceren via snelle korte boodschapjes. Onze samenleving wordt steeds individualistischer. Persoonlijke vrijheid is los komen te staan van verbondenheid met de gemeenschap." 


"In deze tijd van mondialisering zijn snelheden vergroot en afstanden verkleind. Technische vooruitgang en individualisering hebben de mens onafhankelijker en afstandelijker gemaakt. We zijn meer en meer op onszelf aangewezen." 

"De moderne technische mogelijkheden lijken mensen wel dichter bij elkaar te brengen maar ze blijven op 'veilige' afstand, schuilgaand achter hun schermen. Wij kunnen nu spreken zonder te voorschijn te komen, zonder zelf gezien te worden, anoniem.  "

(Uit de kersttoespraak van 2009)

Ik heb hier nooit in geloofd en zie meer de mogelijkheden van moderne technologie dan eventuele gevaren voor vereenzaming of egocentrisch worden. Gewoon omdat ik met eigen ogen het tegendeel heb zien gebeuren. Daarnaast ken ik mijn nieuwe buren heel goed en gaan we óók bij elkaar op de koffie;-)
Afstandelijk word je niet van Twitter. Nog nooit heb ik zoveel nieuwe, interessante, leuke mensen ontmoet als in 2009! Ik zit nu precies: 1 year, 1 month, 1 day, 10 hours, 13 minutes, 29 seconds op Twitter volgens howlonghaveyoubeentweeting.com
Twitter bracht me veel zakelijke contacten, mensen met wie je gaat samenwerken, en opdrachten. Nieuwe informatie over onderwerpen die me interesseren zoals webteksten, SEO en SEA, kwam het snelst binnen via Twitter. Maar ook steun, opbeurende woorden, mooie muziek en goede grappen kwamen de timeline opvrolijken. Daarnaast heb ik een heleboel mensen in Real Life mogen ontmoeten. Inspirerende mensen die ik tegenkwam op de Twittercruise bijvoorbeeld.


Egocentrisch word je ook niet van Twitter. Kijk naar de Twitterveiling 2009 voor Afghanistan en 2010 voor Haïti. Bij de laatste veiling is door al die egocentrische twitteraars € 119.311,53 opgehaald:-) Aan beide veilingen deed ik mee, bij de eerste met een aanbod voor een dienst en bij de tweede met een gezamenlijk bod op de Marokkaanse kookworkshop van @rahmaamrani. Een bod dat tot stand kwam op Twitter. Daar vonden we mensen die het een leuk idee leek en vervolgens verliep de communicatie rond de veiling ook op Twitter. Met 8 mensen boden we gezamenlijk op de kookworkshop en wonnen! Afgelopen zondag zagen we elkaar in Real Life! Niets afstandelijks of egocentrisch aan toch? Het volgende blog gaat over de kookworkshop.

p.s De koffie staat hier altijd klaar, ook voor de Koningin ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten