zondag 28 juni 2009

Verleiden met Google Adwords


Google Adwords is dé manier om uit te vinden of jij in 4 korte zinnetjes iemand kan verleiden. Verleiden tot..clicken!
Adwords?
Met Google Adwords kunnen bedrijven reclame maken. Ze adverteren met korte advertenties die naast of boven de Google zoekresultaten worden weergegeven;de gesponsorde links. Of op het inhoudsnetwerk; websites die anderen laten adverteren door middel van Adsense.
De advertentie wordt weergegeven als iemand bij Google een bepaalde zoekterm intypt. Als de zoekterm overeenkomt met 1 van de ingevoerde keywords dan zal de advertentie in principe worden weergegeven. Of de advertentie wordt weergeven en op welke positie (bovenaan of op een andere positie) hangt af van de Quality Score .
Google Adwords maakt gebruik van Cost per Click (cpc) systeem, dat wil zeggen dat je pas betaalt als er iemand op je advertentie klikt. Het verschijnen van de Ads is kosteloos, tenzij je het anders instelt.
Elke Google Adwords Account kan bestaan uit 25 campagnes, die dan weer kunnen bestaan uit 100 Adgroups met meerdere advertenties.

De advertentie bestaat uit 4 korte zinnen:
1. de titel die komt in grotere tekens, in het blauw en onderstreept bovenaan en mag maximaal 25 tekens bevatten
2. regel 1 van de advertentie, wordt weergegeven in zwarte, kleinere letters mag maximaal 35 tekens bevatten
3. regel 2 van de advertentie (zelfde als regel 2)
4. zichtbare URL kleinere letters in het groen

Wat is het doel van de verleiding?
Belangrijk om te weten wat het doel is van de reclame met Adwords. Wat wil je bereiken? Adverteren met Google Adwords kan meerdere doelen hebben.
Wil je een grotere naamsbekendheid voor je bedrijf of wil je meer conversie (verkoop, aanmelding, informatie-aanvraag etc.)
Is het doel de naamsbekendheid van je bedrijf te vergroten, dan is het natuurlijk van belang om zeker in de titel, maar ook in de andere regels de bedrijfsnaam terug te laten komen.
Wil je meer conversie? Dan wil je de consument ook verleiden tot klikken en op de Landingpage direct de mogelijkheid bieden tot een aankoop, aanvragen van een brochure, abonneren op een nieuwsbrief etc. Conversie is meetbaar door middel van een conversion tracker.

Verleidelijke teksten
Hoe schrijf je een verleidelijke tekst binnen de mogelijkheden die Google biedt?


De Do’s and Dont’s op een rijtje:
Do’s:
.Denk aan de doelgroep; Wie wil je bereiken? Gebruik geen vakjargon of moeilijke woorden, tenzij je doelgroep juist dat vakjargon verstaat.
.Denk na of ‘je’ of ‘u’. Wie spreek je aan? En hoe spreek je die aan op de landingpage? Zelfde tone of voice gebruiken dus.
.Onderscheid jezelf van de massa. Kijk wat de concurrentie doet en maak je Ad anders.
.Maak je USP (unique selling point) duidelijk in de eerste zin (wat onderscheid je van de concurrentie) Bijvoorbeeld: Levering binnen 1 dag!
.Zet in de eerste regel de voordelen van je product, ipv de eigenschappen van een bepaald product Dus in plaats van: airco’s van diverse merken beter: een koele zomer met..
.Gebruik leestekens als uitroeptekens of vraagtekens (1 uitroepteken per Ad is toegestaan)
. Begin belangrijke woorden met een Hoofdletter
Uw Bedrijf Gevonden met Google Adwords specialist!

.Gebruik accenten
Dé Adwords specialist

.Gebruik getallen: nu 50% korting

.Gebruik herhaling van woorden (meer dan 2x is niet toegestaan)

.Zet zo mogelijk de consument aan tot een Call-to-action in de laatste zin. Bijvoorbeeld:
Kijk hier voor meer info, bestel Nu! Etc..

.Gebruik actieve woorden en geef de consument niet het idee dat hij er zelf van alles voor hoeft te doen. Bijvoorbeeld: Snel bezorgd en thuis aangesloten!

.Verleid door geheimzinnigheid. Is iets spannend of een geheim dan is het erg verleidelijk om uit te vinden hoe het zit:
Wat is het Geheim achter een goede Tekst?
.Gebruik de optie Keyword Insertion.
Het woord waarop mensen zoeken komt dan op die plek te staan. Dit kan zowel in de titel, in de body als in de zichtbare URL. Als het keyword te lang is komt er een ‘vervangwoord’ te staan. Het voordeel is dat de consument denkt gelijk dé advertentie te vinden waarop hij zoekt. Je Ad komt over als zeer relevant.
Bij het opstellen van de Ad werkt het als volgt:
{Keyword:webredacteur}
U zoekt een goede {keyword:webredacteur}
Zoek niet verder en kijk Hier!
www.pliens.nl/{keyword:webredactie}
De keywords die je in deze adgroup zet moeten dan natuurlijk wel in de zin passen. Gebruik in dit geval ook geen fout gespelde keywords.
. Schrijf verschillende advertentie varianten en test waarop het meest wordt geklikt (CTR) en welke de beste conversionrate heeft, want dat hoeft niet hetzelfde te zijn!!

Dont’s:
.Je wilt verleiden. Maar ga niet adverteren met teksten die niets met je product te maken hebben. Mensen zoeken wel vaak op woorden als: sex, Michael jackson etc, maar je hebt er niets aan als ze op je advertentie klikken en er niets over kunnen vinden.
.Beweer geen dingen die je niet waar kunt maken (bijvoorbeeld de goedkoopste terwijl dit niet zo is)
. Altijd alle ruimte willen gebruiken (dus 35 tekens per regel) is ook een don’t. Het is niet altijd hoe langer de zin of hoe meer info des te beter. Een korte zin kan soms juist extra in het oog springen.

Ideeën voor aanvulling of opmerkingen zijn welkom:-)

Een handig boekje over de basis principes van Google Adwords is:
. Scoren met Google Adwords, Paul Aelen (2008)

donderdag 25 juni 2009

Flower Power

De zomer is begonnen!! De bloemetjes kunnen buiten in de potten en Tulip_large_2tijd om ook onze virtuele bloemetjes buiten te zetten.

Google heeft leuke gadgets voor de sidebar zoals de virtuele bloempot. De bloemen komen langzaam uit, mits je ze water geeft natuurlijk.

Eke dag een andere bloem op je site of blog? Kijk dan eens op de fleurige website They're Beautiful! Daar vind je onderstaande bloem. Leuk he?

Op dezelfde site kun je ook een virtueel bloemetje naar iemand sturen.

Ben je een beetje handig dan creëer je je eigen Virtual Flower met een speciaal programma dat je gratis kan proberen. Ik ga zeker kijken of het wat is. Wie nog meer?

Jammer dat er (nog) geen geurlaptops bestaan, want anders had het hier vast heerlijk geroken. Laat de zomer maar komen, ik ben er klaar voor!

Obamiconme



Afbeelding van Obama van onderstaande site is van de bekende Shepard Fairey's "Hope" poster.

Je moet toch wat op een regenachtige donderdagavond. Al surfend kwam ik op de site http://obamiconme.com. See the difference?


Google Analytics

Google analytics is een handig programma dat je website analyseert op een heleboel punten. Het werkt via een html code die je op een bepaald punt in de code van je website plakt. Dan begint het feest en word je dagelijks up to date gehouden van het reilen en zeilen van je website.

Je logt gemakkelijk in via je gmail account.

Wat bekijkt Google analytics allemaal? Eigenlijk te veel om op te noemen. Een aantal voorbeelden:

. Het aantal bezoekers

. Waar ze vandaan komen

. Hoeveel pagina's ze hebben bekeken

. Of het direct verkeer is, via zoekmachine's (welke) of via verwijzende sites (welke)

.Terugkerende versus unieke bezoekers

.Via welke zoekwoorden je wordt gevonden

Ik gebruik het nu al een maand en ben er erg blij mee. Het is interessant om je website op deze manier "van binnenuit" te bekijken en aan te passen. Analyse over de afgelopen maand van www.pliens.nl is 130 bezoekers (vooral uit NL, maar ook uit de VS en Frankrijk??) . Ik weet eigenlijk niet of dat veel of weinig is, maar leuk om te kijken hoe het volgende maand is.

Meer info op Google analytics

De Sirene op je Cover!

Rob van Vuure (1945) is één van de meest invloedrijke bladenmakers van Nederland.

In september 2008 verscheen zijn nieuwste boek Het Lingerie denken. Een boek over creatief bladen maken en succesvol communiceren. De creatief directeur van Sanoma uitgevers heeft al menig blad uit het slop gehaald. Hij kent de wereld van de bladen als geen ander en weet de geheime recepten voor een succesvol blad. Een interview over bladen maken, ontwikkelingen en trends, maar ook over de man achter de bladendokter.


Het succes van Lingerie denken

Onlangs verscheen het nieuwste boek van Rob van Vuure Het Lingerie denken, creatief bladenmaken, succesvol communiceren. Het ruim 60 hoofdstukken tellende boek is geschreven voor iedereen die wat met communicatie doet. Inmiddels zijn ruim 5000 exemplaren verkocht en niet alleen aan journalisten en bladenmakers. Het succes is volgens Rob te danken aan 40 weken hard werken. ‘Elk weekend sloot ik me op om aan dit boek te schrijven. Met de hand schreef ik alle 333 pagina’s tot het af was.’ Nu geeft hij veel lezingen door het hele land. Voor studenten voor de school van journalistiek, maar ook aan Rotary clubs of de KLM. Want ook daar zijn mensen die succesvol willen leren communiceren, aldus van Vuure.Een speerpunt bij het bladen maken is toch opvallen, je onderscheiden in de massa en dat is door te trekken op alle gebieden van communicatie.

Blinde vlekken

Het lingerie denken, oftewel hoe maak ik een blad aantrekkelijker, sexier en meer in het oog springend, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Rob van Vuure heeft een jarenlange ervaring als 'bladendokter'. Hij kijkt steeds naar de blinde vlekken. Vlekken die je zelf niet meer ziet als je er zelf mee bezig bent. Daarom werd hij vaak aangesteld als nieuwe tijdelijke hoofdredacteur om met een frisse kijk een blad van de ondergang te redden. Waarom niet alleen een adviserende rol? ‘Bij het idee hoort ook de uitvoering en als hoofdredacteur heb je op beiden veel invloed. Nieuwe ideeën bedenken, niet bang zijn om succesvolle items te herhalen, het hoort er allemaal bij.’ Voor Sanoma was hij bijvoorbeeld tijdelijk hoofdredacteur voor het blad Tuinieren dat nu Tuin&Co heet. Alles werd veranderd van inhoud tot vormgeving om weer een rendabel blad te worden dat past binnen de huidige tijd.

‘Weet voor wie je schrijft, oftewel ken je doelgroep. Wie leest je blad en wat is dat voor een persoon. Die persoon wordt ook wel de ijkpersoon genoemd. ‘Stel je een vrouw voor die de Linda wil lezen bijvoorbeeld. Hoe oud is ze? Wat zijn haar hobby’s? Hoeveel kinderen heeft ze? Waar werkt ze? Hoe is haar huis ingericht? En waar heeft ze interesse in? Continu aan die fictieve lezer denken terwijl je een artikel schrijft is het advies. Alleen als je dat allemaal weet kun je doelgericht een blad maken.

Trends


Het idee voor een nieuw blad heeft vaak te maken met timing. ‘Het aanvoelen van de tijdgeest. ‘Wat dat betreft is het bladenmaken niet trendsettend, maar eerder trendvolgend.’ Het is belangrijk om te weten wat er leeft in de samenleving. De start van een blad als Happinez kwam precies op het juiste moment. Dit zogenaamde mindstyle magazine is een succes omdat men nu geïnteresseerd is in de spirituele kant van de mens en men meer dan ooit bezig is met geestelijk welzijn.’

Ook de trend naar online is niet meer te stuiten. Elk gerenommeerd blad heeft tegenwoordig zijn eigen website. De website komt naast het blad en verwijst naar het blad en vice versa. Daarom moeten beiden precies dezelfde uitstraling hebben. Toch zal internet print nooit helemaal vervangen: ‘Informatie halen we al snel van het internet, maar een blad kan meer sfeer, emotie en gevoel bieden.’

Daarnaast biedt papier nog iets wat een website niet kan bieden, je kunt het aanraken. En juist daar wordt tegenwoordig veel mee gedaan.

Door nieuwe druktechnieken is er zoveel mogelijk tegenwoordig.

‘Je kan van alles met papier; perforaties, scratch en snif, magnetroninkt. Alles om maar op te vallen en er uit te springen tussen de andere bladen. De sirene op je cover, niet alleen een pakkende kop maar ook iets extra’s op je cover is helemaal van nu. Zo stond Georgina Verbaan voor het thema La Garconne met een plaksnor op de cover van La Vie en Rose. ‘

Help


Wat houdt Rob van Vuure bezig als hij niet met zijn werk bezig is? Matten. Hij schaakt al 40 jaar en schrijft ook voor dit vakblad. Daarnaast is hij een fervent duivenmelker en schrijft hij korte verhalen over zijn geliefde hobby onder de naam Witpen in het Neerlands Postduiven Orgaan. Toevallig of niet, de postduif, 1 van de oudste communicatiemiddelen, heeft hij in zijn hart gesloten. Van Vuure heeft zo’n 100 duiven en rijdt, als het moet, in zijn Peugeot Partner vaak honderden kilometers om een verloren duif op te halen.

Over de postduivensport, de weduwnaars, de duivinnen en de piepers heeft hij een onderhoudend boek geschreven. Voor mensen die van duiven houden en voor mensen die er niets van af weten, over dagelijkse zorg en verrassingen: Help er is een weduwnaar ontsnapt. Geschreven door de duivenmelker in hart en nieren, want zelfs op zijn werk is hij er nog mee bezig: ‘Het begint, tijdens een belangrijke vergadering, gigantisch te hagelen. Iedereen loopt naar het raam. Ik denk: zijn mijn duiven binnen? ‘

O+ Dé website van vrouwelijk ondernemend Nederland!

Marieke de Kort van O+ website vroeg me om een stukje te schrijven voor de site http://oplus.nu/ van vrouwelijk ondernemend Nederland. Dus deze week sta ik als 'zakenvrouw' in de spotlight op de site van O+ Een hele eer! Leuk om eens een beknopt stukje te schrijven over webteksten voor een website. Goed om ook eens de essentie van een goede website beknopt te verwoorden. Dit is het geworden:


Heldere website

Veel mensen willen een eigen website. Zeker voor de zelfstandig ondernemer is het tegenwoordig onontbeerlijk. Het is je visitekaartje dus denk er goed over na: Wie wil je bereiken, wat zoekt de doelgroep, hoe krijg je de bezoeker op de site en hoe houd je die erop?


Vormgeving


De vormgeving van je website is erg belangrijk. Een knullige, zelfontworpen pagina kan erg onprofessioneel overkomen. Een mooie, heldere website is natuurlijk een eerste vereiste. Daarbij is een duidelijke navigatie ook van groot belang. Kan de gebruiker makkelijk vinden wat hij zoekt en raakt hij niet van het pad? Staat de belangrijkste informatie op de juiste plek? En wat voor een lettertype gebruik je? Het lettertype Verdana bijvoorbeeld is speciaal ontworpen voor digitale weergave. Een lettertype dat makkelijk leesbaar is op het scherm en iedereen standaard op zijn pc heeft.


Tekst


Wat sommigen echter vergeten is dat een duidelijke, heldere tekst op je website net zo belangrijk is. Voor de webteksten gelden allerlei specifieke regels. Dat de zinnen kort moeten zijn en de alinea’s niet te lang, dat weten we wel. Daarnaast zijn er nog een aantal do’s en dont’s die vooral voor webteksten gelden.

Een goede webtekst is van belang om twee redenen:

.De tekst op je website moet zo geschreven zijn dat de
zoekmachines je site kunnen vinden. Dus zijn je teksten zoekmachine vriendelijk? Dit is een vak apart en wordt SEO (search engine optimization) genoemd.

.De tekst moet gebruiksvriendelijk zijn. De doelgroep moet de informatie makkelijk kunnen ‘scannen'. Want de internet gebruiker scant meer dan hij leest.


Pliens.nl



Schrijven voor het internet is een vak apart.

Ik besloot na jaren toewijding aan kinderen, huisdieren, partner en leuke baantjes, mijn oude vak als tekstschrijver weer op te pakken. Maar nu voor het internet. Ik zette mijn eigen webtekstbureau op: pliens.nl

Ik bekijk de websites die al gemaakt zijn op alle fronten, maar vooral tekstueel. Daarnaast help ik graag bij het opzetten van een nieuwe site.


Vind je het leuk als ik je website eens bekijk of er wat aan verbeterd kan worden? Neem dan gerust contact op.


Wordcloud





Wordle is een website die echt iets bijzonders doet. Hij maakt van je webtekst een wordcloud, een grafische voorstelling van de meest gebruikte woorden in je weblog.

Het werkt heel simpel: gewoon de url van je blog invullen en binnen een paar seconden heb je een prachtige woordenwolk. Je moet de HTML code even in de HTML van je pagina plakken.

Dit is onze stem tegen armoede

Armoede in Nederland, het is vaak dichterbij dan je denkt.

Veel mensen moeten van heel weinig geld rondkomen en zijn afhankelijk van de voedselbanken. Dit is onze stem tegen armoede is een initiatief van Jan Razenberg om een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke bewustwording van de veelal verborgen armoede in Nederland. Ruim driehonderd hyvers schreven voor dit boek hun persoonlijke verhaal over armoede. De gebundelde verhalen zullen begin 2009 worden aangeboden aan de Nederlandse regering, de media en andere gezaghebbende figuren in Nederland. Het is nu al te koop via voorinschrijving op Hyves.

Nieuwe website www.pliens.nl

Het is weer eens tijd voor een nieuw blogje. Beetje druk geweest privé en met een cursus: Schrijven voor het internet bij De Redactie. Op deze cursus heb ik veel leuke mensen ontmoet en niet te vergeten een inspirerende leraar (die af en toe wat moeite had om de internet verbinding op gang te krijgen ;-) ) En ja..ik heb ook wat geleerd. Zoals elke zin mag je beginnen met En... De wereld van de webtekst is geen vreemde meer voor mij en dat is maar goed ook als je aan de slag wilt als webeditor.

Daarnaast heb ik me bezig gehouden met de tekstredactie van de site van Ilonka Colstee: www.rosande.nl. Dat was hartstikke leuk en leerzaam! Na een aantal keren over en weer te hebben gemaild, kwamen we tot de uiteindelijke tekst.

Totaal opgeladen van de cursus heb ik gelijk maar mijn eigen site online gezet. Ik ben zo trots op de site en op mezelf. Dreamweaver is geen taboe meer en zelfs het programma om het online te zetten: WS_FTP kent geen geheimen meer.. (ahum) Maar mijn mooie site was nooit zo mooi geworden als Ron, mijn ridder in webdesign nood, zijn kritische blik en geoefende oog niet op mijn site had gezet. Duizend maal dank Ron! Tot in de zeer late uurtjes werkten we afgelopen zaterdag aan de site tot ie goed was en bijna af.. Nu is ie nog steeds bijna af, maar ik kan het niet laten jullie alvast deelgenoot te maken van mijn trots: www.pliens.nl

Dromen met Dreamweaver

Nooit geweten dat het maken van een eigen internetsite zoveel werk was. Een beetje wegwijs was ik al in photoshop en op een cursus heb ik ooit een site in Flash gemaakt, dus ik dacht dat het maken van een eigen site in Dreamweaver ook geen probleem zou zijn. Vol goede moed maakte ik mijn eigen domeinnaam aan. Tot zover geen probleem..

Het ontwerpen van de site is leuk! Nadenken over vormgeving en kleuren. In photoshop knippen en plakken in lagen. Nieuwe ideeën uitproberen en weer weghalen, afbeeldingen zoeken, ontwerpjes maken..

Tot het moment daar komt dat je de site echt moet gaan bouwen. Gelukkig kon ik met mijn ontwerpje terecht bij mijn goede vriend Ron, tevens webdesigner. Vanochtend begon het grote werk; alle teksten, blokjes, afbeeldingen moeten op maat "geknipt" worden. En "mouse-over" knopjes moeten apart gemaakt worden. Aan het einde van de middag hadden we een map vol knipsels. Dan moeten de plaatjes in het webdesign programma Dreamweaver worden gezet. Een zogenaam "What you see is what you get" programma, zo was mij verteld. Nou..we hebben van alles gezien en soms niets voordat er iets opstond, maar vlak voor het verlate avondeten hadden we toch de site online:-) Tenminste de hoofdpagina: de zogenaamde index.html

Later meer nieuws over vorderingen en fiasco's in webdesign land.


Mijn grote dank gaat uit naar Ron voor zijn inzet en geduld met mij en Dreamweaver:-) we komen er wel..