donderdag 25 juni 2009

O+ Dé website van vrouwelijk ondernemend Nederland!

Marieke de Kort van O+ website vroeg me om een stukje te schrijven voor de site http://oplus.nu/ van vrouwelijk ondernemend Nederland. Dus deze week sta ik als 'zakenvrouw' in de spotlight op de site van O+ Een hele eer! Leuk om eens een beknopt stukje te schrijven over webteksten voor een website. Goed om ook eens de essentie van een goede website beknopt te verwoorden. Dit is het geworden:


Heldere website

Veel mensen willen een eigen website. Zeker voor de zelfstandig ondernemer is het tegenwoordig onontbeerlijk. Het is je visitekaartje dus denk er goed over na: Wie wil je bereiken, wat zoekt de doelgroep, hoe krijg je de bezoeker op de site en hoe houd je die erop?


Vormgeving


De vormgeving van je website is erg belangrijk. Een knullige, zelfontworpen pagina kan erg onprofessioneel overkomen. Een mooie, heldere website is natuurlijk een eerste vereiste. Daarbij is een duidelijke navigatie ook van groot belang. Kan de gebruiker makkelijk vinden wat hij zoekt en raakt hij niet van het pad? Staat de belangrijkste informatie op de juiste plek? En wat voor een lettertype gebruik je? Het lettertype Verdana bijvoorbeeld is speciaal ontworpen voor digitale weergave. Een lettertype dat makkelijk leesbaar is op het scherm en iedereen standaard op zijn pc heeft.


Tekst


Wat sommigen echter vergeten is dat een duidelijke, heldere tekst op je website net zo belangrijk is. Voor de webteksten gelden allerlei specifieke regels. Dat de zinnen kort moeten zijn en de alinea’s niet te lang, dat weten we wel. Daarnaast zijn er nog een aantal do’s en dont’s die vooral voor webteksten gelden.

Een goede webtekst is van belang om twee redenen:

.De tekst op je website moet zo geschreven zijn dat de
zoekmachines je site kunnen vinden. Dus zijn je teksten zoekmachine vriendelijk? Dit is een vak apart en wordt SEO (search engine optimization) genoemd.

.De tekst moet gebruiksvriendelijk zijn. De doelgroep moet de informatie makkelijk kunnen ‘scannen'. Want de internet gebruiker scant meer dan hij leest.


Pliens.nlSchrijven voor het internet is een vak apart.

Ik besloot na jaren toewijding aan kinderen, huisdieren, partner en leuke baantjes, mijn oude vak als tekstschrijver weer op te pakken. Maar nu voor het internet. Ik zette mijn eigen webtekstbureau op: pliens.nl

Ik bekijk de websites die al gemaakt zijn op alle fronten, maar vooral tekstueel. Daarnaast help ik graag bij het opzetten van een nieuwe site.


Vind je het leuk als ik je website eens bekijk of er wat aan verbeterd kan worden? Neem dan gerust contact op.


2 opmerkingen:

  1. Hoi aangenaam! Heb even rond gelezen maar waar staan je gedichten als ik vragen mag? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi! Bedankt voor je reactie. Die staan op mijn hyves pagina> http://paulinequere.hyves.nl/

    BeantwoordenVerwijderen